Blog

Arvo rakennetaan asiakkaan kanssa

Asiakasarvon Rakentajat -klubissa perjantaiaamun tähtivieraana Jussi Aho ja aiheena Asiakasarvo rakennusteollisuudessa.

Selina Kustula

26.4.2021

Asiakasarvon Rakentajat -klubissa perjantaiaamun 23.4. tähtivieraana Jussi Aho ja aiheena Asiakasarvon tulevaisuus rakennusteollisuudessa.

Jussi Aho on Firan toimitusjohtaja ja perustaja. Hän on myös mm. Caverionin, Kaskipuun ja BestParkin hallituksen jäsen.

Rakennusteollisuuden asiakaskokemus voi olla hyvin rujo johtuen jo rakentamisen luonteesta, Jussi toteaa ja konkretisoi asiaa esimerkillä Lahdesta. Lahden toriparkin rakentaminen oli kuin kaupungin ohitusleikkaus, sillä kun rakentaminen aloitettiin, jouduttiin avaamaan koko torin alue, mikä on aivan ydinkeskustaa. Koko kaupunki ja sen asukkaat elivät ja hengittivät montun ympärillä koko rakennusajan. Asiakkaalle kokemus on hyvin erilainen kuin esimerkiksi puhelimen ostaminen, missä haet valmiin tuotteen ja kaikki ympärillä on tarkkaan palvelumuotoiltu ja tilanne miellyttävän odottava. 

Asiakasarvo lähtee siitä, että tuotamme asiakkaalle sitä, minkä asiakas kokee arvokkaaksi. Miksi rakentaminen kuitenkin päättyy niin usein siihen, että ollaan tyytymättömiä tekijää kohtaan? Jussi kertoo miettineensä. Loimme joitakin vuosia sitten asiakaspalvelukonseptin, Fira Verstaan. Sitä hyödynnettiin myös Lahdessa. 

Verstaalla otamme ihmiset mukaan prosessiin. Tilaaja, tilan käyttäjät, suunnittelijat ja toteuttajat kokoontuvat saman pöydän ääreen jakamaan tietoa ja suunnittelemaan yhdessä tulevaa. Keskusteluiden pohjalta teemme vaatimusmäärittelyn ja luomme ratkaisuja, Jussi kertoo. Huolellinen kehitystyö takaa sen, että rakentaessa keskitytään olennaiseen.

Skaalautuvaa liiketoimintaa

Samalla työmaalla saattaa työskennellä satoja ihmisiä ja kymmeniä eri yrityksiä, Jussi kertoo rakentamisen työympäristöstä. Kun työntekijä tulee työmaalle, pitää hänen tietää mitä on tehty, mitä on tehtävä, kenen kanssa ja millä välineillä. Suunnitelmat ja aikataulut voivat muuttua, säästä puhumattakaan. Jotta pystymme luomaan asiakasarvoa, on meidän luotava parhaat olosuhteet työntekijöillemme tehdä työtään.

Tehtävätietojen virtaus eri toimijoiden välillä oli ongelma, jota Firan Sitedrive-ohjelmistolla lähdettiin ratkaisemaan. Minua kiinnostaa menetelmien kehittäminen siten, että ne päätyvät toimintaa auttavaksi koodiksi, koska niitä voidaan hyödyntää muuallakin. Haluamme myös luoda rakentamiseen skaalautuvaa liiketoimintaa, Jussi kertoo. Meidän ei ole missään tapauksessa järkevää lähteä rakentamaan kaikkialle maailmassa, mutta digitaalisia ratkaisuja tarjoamme kansainvälisesti.

Digitaalisuuden lisäksi rakennusalalla on tapahtumassa muutos rakentamisesta kokoonpanoon, Jussi kertoo.  Samalla syntyy uusia mahdollisuuksia tarjota asiakaspalvelua eri tavalla. Rakennusalan on kehityttävä yhdessä ihmisten kanssa.

Arvonluonti kytkeytyy liiketoimintamalliin

Rakennusala on tyypillisesti hyvin tase- ja pääomakeskeistä liiketoimintaa. Yrityksen johdon kiinnostus ohjautuu usein sen mukaan, missä rahat ovat, eikä välttämättä asiakkaaseen, Jussi kertoo. Kun huomioimme asiakkaan, työntekijöiden ja yhteiskunnan tarpeet, luomme heille arvoa, myös bisneksen arvostus nousee. Arvo ei synny ilman arvostusta ja johdon on oltava vastuussa arvoa luovan kulttuurin luomisessa.

Strategia on ajattelua, joka ohjaa toimenpiteitä ja puskee menestykseen kilpailussa, Jussi määrittelee. Olemme laittaneet asiakkaan tuon ajattelun keskiöön. Teknologian ansiosta arvonluonti kytkeytyy vahvasti liiketoimintamalliin ja skaalautuvuuteen.

Seuraavan kerran kokoonnumme Clubhousessa Asiakasarvon Rakentajat -klubissa 30.4. kello 8. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää