Blog

Asiakas mukaan strategiatyöhön

Asiakasarvon Rakentajat -klubissa perjantaiaamun tähtivieraana Marjo Miettinen ja aiheena Asiakasarvo omistajan silmin.

Pia Rautakorpi

13.5.2021

Asiakasarvon Rakentajat -klubissa oli perjantaiaamun 7.5. tähtivieraana Marjo Miettinen ja aiheena Asiakasarvo omistajan silmin.

Marjo Miettinen on kansainvälisen teknologia- ja perheyrityksen Enston hallituksen puheenjohtaja. Hän on myös valtion sijoitusyhtiö Solidiumin hallituksessa sekä Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Ensto suunnittelee ja tarjoaa älykkäitä sähköistysratkaisuja sähkönjakeluverkkoihin ja rakennuksiin. Vuonna 1958 perustettu Ensto on kasvanut 1350 ammattilaisen kansainväliseksi yritykseksi, jonka liikevaihto vuonna 2020 oli 250 miljoonaa euroa.

Marjon mukaan yrityksen omistajan täytyy huolehtia neljästä asiasta: liiketoiminnasta eli missä bisneksessä ollaan vielä 5-10 vuoden päästä; pääomasta eli siitä, että kassassa riittää rahaa; ihmisistä, sillä ilman osaavia ihmisiä yritys ei pärjää sekä maineesta eli jatkuvasta luottamuksen rakentamisesta.

Tarvitset osaavan henkilöstön huolehtimaan asiakkaista. Kyllä minulle henkilöstö tulee ensin, Marjo pohtii asiakasarvon rakentamista omistajan perspektiivistä.

Marjo kuvaa valtion sijoitusyhtiö Solidiumia suureksi suomalaiseksi sukuyhtiöksi. Kaikkien suomalaisten sukuyhtiön hallituksessa painopiste on omistaja-arvon kehittämisessä. Asiakasarvon luominen ja siihen keskittyminen on Solidiumin salkussa olevien yritysten hallituksen harteilla. Sitä kautta se luonnollisesti vaikuttaa myös yhteiseen sukuyhtiöömme, Marjo kertoo.

Fokus asiakkaaseen

Enston uudessa strategiassa yhtiö jaettiin kahteen eri liiketoimintaan. Jaon taustalla oli liiketoimintojen erilainen asiakaskunta. Ensto DSO:n asiakkaita ovat sähköverkkoyhtiöt ja Ensto Building Systems keskittyy kiinteistöjen sähköistysratkaisuihin.

Kun fokus tarkentuu, henkilöstön on helpompi luoda uusia innovaatioita ja tuottaa arvoa asiakkaalle, Marjo kertoo Enston uudesta strategiasta.

Ensto kuuntelee ja kuulee asiakkaitaan myös strategiatyössään. Hallituksen agendalla meillä on aina 20 suurimman asiakkaan tilannekatsaus, Marjo kertoo.

Sadan metrin aidoista maratoniin

Sähkö tulee olemaan Enston liiketoiminnan ydin, mutta markkina kehittyy valtavaa vauhtia. Omistajana juokset samaan aikaan sadan metrin aitoja, 1500 kisaa ja maratonia, Marjo vertaa nopeasti kiihtyvää vauhtia, jossa punnitaan samaan aikaan kisaajien äärimmäistä kestävyyttä.

Teknologiateollisuus ry on laskenut, että esimerkiksi ilmastonmuutoksen ratkaisemiseen liittyvissä uusissa teknologioissa ja innovaatioissa piilee 30 miljardin euron vientipotentiaali. Olemmehan me aika tyhmiä, jos emme sitä lähde tavoittelemaan, Marjo avaa mahdollisuuksia.

Erilaisia asiakasrajapintoja tulee olemaan huomattavasti enemmän ja asiakkaiden vaatimukset kasvavat. Kisan muuttaessa muotoaan alustataloudeksi suuret yritykset jo kiihdyttävät, mutta PK-yritysten valmistautuminen uhkaa jäädä jälkeen, Marjo kertoo ja kantaa huolta Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajan roolissa yhdistyksen asiakkaiden, 1600 suomalaisen yrityksen, mahdollisuudesta kehittyvässä arvontuotannossa.

Seuraavan kerran kokoonnumme Clubhousessa Asiakasarvon Rakentajat -klubissa 14.5. kello 8. Tähtivieraana on Fredman Groupn hpj. Peter Fredman ja aiheena Asiakasarvon ja liiketoiminnan kehittäminen. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää