Blog

Vapauden arvot näkyvät liiketoimintamallissa

Asiakasarvon Rakentajat -klubissa perjantaiaamun tähtivieraana Mikko Ampuja ja aiheena Startupin matka – Asiakasarvon luominen vahvalla arvopohjalla.

Selina Kustula

3.5.2021

Asiakasarvon Rakentajat -klubissa perjantaiaamun 30.4. tähtivieraana oli Mikko Ampuja ja aiheena Startupin matka – Asiakasarvon luominen vahvalla arvopohjalla.

Mikko Ampuja on Vapauden toimitusjohtaja ja perustaja. Vapaus elää keskellä vahvaa työsuhdepyörien kasvusprinttiä. Yhtiön tavoitteena on olla kestävän Corporate Mobilityn globaali suunnannäyttäjä.

Vapaus on sitoutunut kaikessa tekemisessään edistämään planeetan ja ihmisten hyvinvointia. Kestävän liikkumisen ratkaisut ovat meidän tapamme luoda parempaa ympäristöä lapsillemme, Mikko kertoo. Vahva arvopohja on alusta asti ohjannut päätöksentekoa Vapaudessa.

Arvot näkyvät liiketoimintamallissa

Meillä on pyörien elinkaaren suhteen kaksi tavoitetta. Haluamme, että pyörän käyttö on edullista, koska tiedämme että se madaltaa kynnystä ottaa työsuhdepyörä käyttöön. Haluamme myös, että pyöriä käytetään mahdollisimman paljon myös sen jälkeen, kun ne on lunastettu, Mikko kertoo ja jatkaa:

Alhainen lunastushinta olisi ristiriidassa molempien tavoitteidemme kanssa, koska se tarkoittaisi korkeampia käyttökustannuksia sopimuksen aikana ja halvalla lunastettujen pyörien joutumista pyöräkellareihin pölyyntymään käyttämättömänä, Mikko avaa Vapauden liiketoimintamallin ja arvopohjan vaikutusta rahoitusneuvotteluihin ja sopivan rahoituskumppanin löytämiseen.

Mietimme myös, kuinka voisimme kannustaa työsuhdepyöräilijöitä pyöräilemään enemmän. Voisimme esimerkiksi palkita pyöräilykilometrejä Vapaus-valuutalla. Vapaus-valuutalla työsuhdepyöräilijä voisi ostaa vaikka sähköauton käyttöaikaa tai kilometrejä. 

Yrityksen tarkoitus ohjaa valintoja

Vahvalla arvopohjalla on myös hintansa. Arvot ja strategia punnitaan silloin, kun niihin sitoutuminen tarkoittaisi luopumista kassavirrasta lyhyellä tai pitkällä tähtäimellä.

Olimme tekemässä isoa sopimusta yrityksen kanssa, mutta meiltä edellytettiin myös polttomoottoriautojen liittämistä sopimukseen. Kävimme vakavan keskustelun siitä, mitä tällaiseen sopimukseen lähteminen tarkoittaisi Vapauden tulevaisuudelle. Jos nyt joustaisimme yrityksemme perusarvoista ja tarkoituksesta, mikä niiden merkitys olisi tulevaisuudessa? Mikko kysyy.

Vapaus kieltäytyi kohteliaasti. Yritys menetti potentiaalisen asiakkuuden, mutta säilytti arvonsa. Vahvalla arvopohjalla on myös hopeareunus. Arvot ja yrityksen tarkoitus auttavat fokusoimaan, keskittymään oikeisiin asiakassegmentteihin ja rekrytoimaan ihmisiä, jotka jakavat yhteisen tarkoituksen ja vision tulevaisuudesta.

Vauhdissakin katse on asiakkaassa

Liikkumisen markkinassa eletään rajussa muutoksessa. On mahdotonta piirtää tarkkaa markkinakuvaa ja arvioida, mihin kilpailijat ovat menossa.  Todellinen kilpailuetu syntyy suuntaamalla katse asiakkaaseen, Mikko kiteyttää. Meidän on keskityttävä ongelmaan ja käytävä jatkuvaa, aitoa dialogia asiakkaidemme kanssa.

Meidän on oltava valmiina kuuntelemaan ja oppimaan. Startupeille tyypillinen ongelma on halu lähteä rakentamaan omaa ideaa todeksi tuntematta asiakasta. Minäkin olen tehnyt usein sen virheen, että rakastun omaan ideaan, Mikko tunnustaa. Tärkeintä on lähteä heti asiakkaan maailmaan ja oppia tuntemaan asiakas ja ongelma.

Seuraavan kerran kokoonnumme Clubhousessa Asiakasarvon Rakentajat -klubissa 7.5. kello 8. Tähtivieraana meillä on Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen ja puhumme Asiakasarvosta omistajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää